работниМеста.com
    уеб-дизайн и уеб-програмиране
 
Nav right
   
Личен профил
Биография
Работа
Търсене
   
Личен профил
Обяви
Нова обява
Кандидати
   
Регистрация
Забравена парола
Помощ
   
Нашите банери

БГ  EN

новини  

 Работа по няколко часа в няколко фирми
(08.04.2011 г., 11:23 ч.)
Да работим на колкото места и навсякъде да ни плащат почасово. Тази идея изрази пред Би Ти Ви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
За целта трябва да се въведе минимална часова ставка, т.е. колко минимум трябва да струва един работен час.
Социалният министър Тотю Младенов прегърна идеята обяви, че ще даде идеята за обсъждане на работодатели и синдикати.
В момента законодателството не позволява работодателя да наема почасово. Според него можем да сме на два трудови договора - един за 8 часа и един за 4, обясни Менда Стоянова.
Крайно време в България освен минимална работна заплата да се въведе и минимално почасово заплащане, каза Младенов по повод идеята на Менда Стоянова.
Младенов обясни, че ще я предложи за обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество. Там ще я доразвият като измислят как ще се плащат осигуровки на няколко часа работа и как ще ни се изчислява стаж за пенсия.
Работодателите също аплодираха почасовото плащане. Обясниха, че държави, в които съществува, безработицата била по-малка.
Страни с по-гъвкаво трудово законодателство се справят по-лесно с кризата в икономиката и в пазара на труда, каза Димитър Бранков от БСК.
Синдикатите обаче обясниха, че почасово плащане съществува и в момента. Според законодателството ни, можело да работим на колкото места поискаме и все на трудов договор. И обвиниха Менда Стоянова в некомпетентност.
Аз бях потресен, че председателката на бюджетната комисия в българския парламент не знае, че в България има часова ставка, каза Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”.
Кой какво има предвид предстои да разберем следващата седмица, когато стартират преговорите между социалните партньори в съвета за тристранно сътрудничество.
В крайна сметка можем или не да работим почасово у нас?
За едни това е новост, която те първа ще въведем, за други - това съществува от години в България, но не се използва активно от работодателите. Според експерти, които познават добре законодателството ни, у нас можем да работим почасово, при няколко работодателя и все на трудови договори.
Има обаче следното ограничение - не трябва да се нарушава междудневната почивка от 12 часа. Както и междуседмичната от 48 часа.
Колко се плаща за час работа у нас в момента?
Така наречената минимална часова ставка у нас е 1,43 стотинки на час. Как е изчислена? Работните дни в месеца са 21 по 8 часа на ден прави 168 работни часа месечно, разделяме минималната работна заплата от 240 лева на 168 часа и получаваме около 1, 43 на час.
Плащането на осигуровки също е уредено. Ако например сме работили при един работодател до 40 часа, това ни се смята за 5 дни трудов стаж. Така че на този етап само можем да гадаем каква е новата идея
Източник: www.expert.bg
Всички новини

 

 
Блоговодител - кулинарен пътеводител Nowhere E-Zine Съвети за успешна кариера Йога дивали студио в центъра на София
 
Специални предложения за работодатели | Обяви за работа | Jooble

Valid HTML 4.01   Valid CSS   Any Browser