работниМеста.com
    уеб-дизайн и уеб-програмиране
 
Nav right
   
Личен профил
Биография
Работа
Търсене
   
Личен профил
Обяви
Нова обява
Кандидати
   
Регистрация
Забравена парола
Помощ
   
Нашите банери

БГ  EN

новини  

 1000 безработни станаха детегледачи
(08.04.2011 г., 11:20 ч.)
За една година 953 безработни са започнали работа като детегледачи по програми на социалното ведомство за ранно завръщане на работа на родители. Това съобщи по време на парламентарния контрол социалният министър Тотю Младенов, предаде БТА.
Средствата по тези програми са от бюджета и по линия на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
1088 безработни се обучават да отглеждат деца от една до три години, съобщи министърът. От началото на проекта преди една година досега в бюрата по труда са подали заявление за детегледачи 1288 родители, а желание да се грижат за деца са заявили 2246 безработни.
Държавата поема заплатите на детегледачите, както и осигуровките им. По оперативната програма са предвидени за тази дейност 64 млн. лева за периода 2009 - 2012 г., като за тази година са предвидени 7 млн. лева. До 2012 г. ще бъдат обучени 8500 безработни за професията детегледач и ще се осигури заетост на 8000 безработни.
Сред условията родителите да се възползват от държавните детегледачи е месечният доход на семейството да е не повече от две средни заплати. Допълнителен финансов бонус за самотни родители и родители на деца до три години, които работя на половин работен ден, се предвижда по новата схема "социални иновации в предприятията" с бюджет над 37 млн. лева. Схемата ще бъде отворена след 11 април, каза министърът.
Друга възможност предвижда работодателите да кандидатстват с проекти за разкриване на детски кът в предприятията.
Източник: www.expert.bg
Всички новини

 

 
Блоговодител - кулинарен пътеводител Nowhere E-Zine Съвети за успешна кариера Йога дивали студио в центъра на София
 
Специални предложения за работодатели | Обяви за работа | Jooble

Valid HTML 4.01   Valid CSS   Any Browser